Batman Barcelona. El cavaller i el drac
CÒMIC/
SUPER-HEROIS
 
     
 
 
 
GUIÓ


DIBUIX
 

BATMAN BARCELONA. EL CAVALLER I EL DRAC
Batman in Barcelona. Dragon knight's
(2009)

Guió:
Mark Waid


Dibuix:
Diego Olmos & Marta Martínez

Editorial:
Planeta DeAgostini (2009)

Col.lecció:
---

Núm:
---

Pàgines:
348

Altres edicions

Castellà:
2009 Planeta DeAgostini




 
     
Batman Barcelona.
El cavaller i el drac

No sóc un gran seguidor de Batman, tot i que reconec que és l’únic personatge de DC –sempre he sigut més marvelià, què hi farem- que m’ha cridat l’atenció i que de quan en quan n’he llegit alguna cosa. Però que una icona del còmic americà com és Batman es passegi per Barcelona crida l’atenció a qualsevol.

El cert, doncs, és que m’he comprat aquest àlbum especial per dues raons bàsiques: la primera per curiositat. Vulguis o no m’agrada saber com retrata el guionista i el dibuixant la capital catalana, tan allunyada de Gotham City. La segona perquè crec que és el primer cop que una editorial s’ha dignat a traduir un còmic americà de superherois al català. És trist però fins ara mai havíem pogut gaudir d’aquest tipus de còmic en la nostra llengua. Que sí, que és un cas especial pensat pel Saló del Còmic de Barcelona; cert, però això no treu que desperti l’interès del lector català. Un fet: A les poques hores d’obrir portes es van exhaurir els 6.000 exemplars de l’àlbum en català – que tenia una tirada més curta que evidencia un cop més la miopia comercial de l’editorial-. Poques hores més tard també s’esgotaren en castellà i l’aventura barcelonina de Batman va ser l’èxit de vendes del Saló. Tot això potser hauria de fer plantejar a les editorials dues qüestions: Primer que aquests “bolos” que es poden marcar els herois americans per altres terres poden resultar molt interessants – comercialment- i que la traducció de llurs aventures a una llengua parlada per quasi 10 milions de persones no és cap bestiesa.

Mirem-nos primer l’aspecte formal de l’àlbum: Tapa dura, preu raonable (el mateix en les dues llengües… increïble!), portada impactant de Jim Lee amb un Batman retallat amb la Sagrada Família darrera… tot convida a llegir-lo. Però la primera bufetada ens l’enduem a l’obrir la primera pàgina: Hi trobem una presentació de l’alcalde Barcelona… trist que un polític hagi de passejar-se per les pàgines inicials d’un còmic per quedar bé amb uns lectors que busquen cultura i no mítings camuflats en discursos – de ben segur- escrits per tercers.

Però la història, per sort, ha estat guionitzada per algú altre –en aquest cas Mark Waid- i tracta sobre una visita de Batman a la capital catalana per buscar un dels seus arxienemics: Killer croc, un personatge secundari en la llarguíssima trajectòria del l’home rat-penat que és a Barcelona intentant emular al drac de Sant Jordi (el títol de l’àlbum ja és premonitori: El cavaller i el drac). Sí, sembla ridícul però el guió intenta barrejar part de la cultura catalana, especialment de la famosa diada del seu patró, Sant Jordi, amb un passeig turístic per alguns monuments emblemàtics de la ciutat i amb una aventureta superficial on Batman lluita contra l’esmentat Killer croc, un home mutat en llangardaix que pretén emular, com dèiem, la llegenda de Sant Jordi – una mica estúpid si se sap com acaba-.

El guió és senzill, fàcil, poc desenvolupat, clàssic fins i tot; en part per la manca d’espai, en part per haver de complir amb alguns requisits de la visita a Barcelona; tot i això conserva una certa lògica i té algun cops interessants com el fet que els mossos d’esquadra no coneguin a Batman i el tractin igual que a Killer croc o el detall de fer que el nostre heroi tingui una base operativa a Barcelona, cosa molt pràctica. La història, doncs, avança entre tòpics i icones de la cultura catalana: La rosa i el llibre, la senyera… inclús l’enfrontament final vol acostar-se a una lluita entre el cavaller i el drac –canviant aquí el cavall per la Bat-moto-. Compleix però no resulta especialment apassionant. El mateix dibuixant, Diego Olmos, comenta que ell hagués fet una història ben diferent –sense menysprear el guió present es clar-.

El dibuix està força més aconseguit que el guió. Diego Olmos crea un apartat gràfic vistós i resolutiu però per la meva banda li trobo a faltar una major detallisme en certes vinyetes –especialment en les de la Sagrada família i altres monuments… semblen ombres mal enfocades en alguns moments. Per altra banda, les escenes nocturnes, la il.luminació dels carrers etc, estan molt ben resoltes. No és un dibuix que m’hagi desagradat tot i que he sentit crítiques negatives pel que fa a la capacitat de retratar moviment a les lluites.

La combinació del guió i el dibuix ens deixa una aventura que es llegeix d’una tirada però que si estigués ambientada a Gotham City no hagués atret l’atenció de ningú. El fet, però, de barrejar la cultura catalana i a un dels super-herois més importants de l’univers DC la fa una mica especial però poca cosa més. Recomanada com a curiositat. Si algun dia s’hagués de repetir una iniciativa semblant, aconsellaria un guió més ferm i sobretot que el còmic fos tractat com un bé cultural… no com un mitjà de propaganda de la ciutat de Barcelona – o del seu alcalde-.

Eloi Puig, 10/06/09

 

Premis:

 

Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.
Podeu cercar el vostre còmic a: