Gigamesh 43
REVISTA
 
ARTÍCLES

RELATS

GIGAMESH 43

(2006)

Editorial:
Gigamesh (2006)

Col.lecció:
Revista Gigamesh

Núm:
43

Pàgines:
160


   
Gigamesh 43

El present número Gigamesh l'ha volgut dedicar a la relació de la literatura de gènere amb el sexe. La idea de com el sexe ha influit tant en les obres de temàtica fantàstica com les de ciència ficció és un tema prou interessant per debatre'l, però no sempre és fàcil. La Gigamesh 43 ha intentat buscar un equilibri oferint relats amb transfons sexuals tant en l'àmbit de la ciència ficció, el de la fantasia vampírica, com en els assaigs que presenta.

Però aquest equilibri és precari doncs no sempre existeixen assaigs actuals interessants sobre el tema i a vegades cal cercar-los massa enrera. En qüestió de relats, la tria és més assequible, només cal veure la quantitat de contes i històries de vampirs que poblen les llibreries. El sexe sempre fascina i els gèneres fantàstics no tenen perque ser menys. Per la meva banda recordo curiosament un regal que la llibreria Gigamesh em va fer fa molts anys (no se si era una promoció o era el client no se quants…). Es tractava de Eros Sangriento, un recull de contes fantàstics on el sexe era el conductor dels relats. Ara, la revista en fa un anàlisi seriós, però que no sempre és amè.

Però comencem, el millor d'aquest número són els relats, almenys dos d'ells. Un Silverberg inèdit ja és una cosa estranya, però és que a En grupo podem trobar el millor d'aquest autor americà (per ara, aquest és el millor relat que he llegit d'ell, juntament amb Pasajeros). En grupo analitza la visió "arcaica" que té el protagonista alhora de practicar el sexe en grup. Dic Arcaica perquè en la societat utòpica que ens presenta l'autor, els tabús sexuals han desaparegut i és possible practicar el sexe virtual en grups de persones (en el present cas són 12). Però Murray, el protagonista, s'enamora d'una de les participants, cosa que va en contra de la disciplina del grup i per tan origina un conflicte, tan de caire intern com extern, doncs aquexts fet xoca contra la societat del moment.

L'anàlisi profund d'aquest el relat el fa Pere Gallardo a l'assaig Reflexiones sobre el sexo virtual en grupo y la inseguridad masculina. Un bon escrit on Gallardo ens descobreix alguns aspectes que potser no havíem tingut en compte. Totalment recomanat, et fa assaborir encara més la lectura prèvia del relat de Silverberg.

L'altre relat interessant és El Útero de la noche, un conte de vampirs amb elements curiosos que potser no han estat molt tractats en les visions més tradicionals del vampirisme. Em va agradar força tan per l'estil com per la temàtica. Un representant clàssic de la sensualitat i la sexualitat que sempre ha despertat el mite vampíric.

El primer conte de la revista, escrit per Raphael Carter té la curiositat que està escrit en forma d'assaig i pretén ser un investigació si més no diferent sobre alguns aspectes sobre la diferenciació sexual del gènere humà. A mi m'ha avorrit. No he pogut divertir-me doncs l'he trobat farragós, poc àgil, massa llarg.

Entrem en els assaigs. Aquests es divideixen en dos tipus: Els que analitzen una obra literària o cinematogràfica i els que intenten aportar algun estudi nou al gènere, sempre amb la implicació del sexe com a tema principal. Dels primers, destacaria Una hermosa desesperación: Sexo y dolor a propósito de Hellraiser, de Clive Barker, una visió interessant de la pel.lícula i la novel.la. El que passa és que aquesta l'he vist mentre que els assaigs basats en les altres dues obres (La última lamia: Vida, pasión y muerte de Erzébet Báthory, la Condesa sangrienta que fa referència a la novel.la i a la pel.lícula basada en aquest personatge històric i El ansia, Avatares de una noble vampira en Manhattan que analitza la pel.lícula i novel.la El Ansia) no, de manera que la meva opinió pot ser poc objectiva en aquest sentit. Són dos articles ben construïts però dels que no puc donar una opinió clara

I pel que fa als assaigs seriosos destacaria més el de Nicola Griffith, titulat Los nuevos alienígenas de la ciencia ficción. Una interpretació de l'autora que repassa la història dels EUA sota el prisma de la ciència ficció i també el paper de la dona en l'evolució del gènere. Amè i entretingut. En canvi Ciencia Ficción y teoria queer és un assaig molt més dens i poc atractiu que ens obra les portes al món LGTB (obres de temàtica Lèsbica-Gay. transexual i Bisexual) però que resulta massa aparatós. Té un component molt acadèmic que no m'ha resultat atractiu.

En definitiva, un cert regust agridolç en la tria de Gigamesh d'aquest darrer número. Algunes obres mestres al costat de altres aportacions més medicocres. La tria no deu haver estat fàcil o potser és que jo no he sabut valorar alguns dels article més "seriosos". Em quedo amb el relat de Silverberg i l'assaig associat a ell. Potser un dels més clars exponents que ens poden aportar el sexe i la ciència ficció.

Premis:

 

Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.
Artícles que conté aquesta antologia:

Los nuevos alienígenas de la ciencia ficción (Nicola Griffith)

Reflexiones sonbre el sexo virtual en grupo y la inseguridad masculina (Pere Gallardo)
Ciencia Ficción y teoría queer (Wendy Pearson)
El ansia. Avatares de una noble vampira en Manhattan (David G. Panadero y Jesús Fernández) s/v
La última lamia: Vida, pasión y muerte de Erzébet Báthory, la Condesa sangrienta (Francisco J. Ortiz) s/v
Relats que conté aquesta antologia:
Agenésia congénita de la ideación sexual, por K. N. Sirsi y Sandra Botkin (Raphael Carter)
En grupo (Robert Silverberg)
El Útero de la noche (Lawrence Schimel i Billie Sue Mosiman)



 
Podeu buscar el vostre llibre a: