Mundos de fantasía
ASSAIG

MUNDOS DE FANTASÍA,
dE ULISES AL SEÑOR DE LOS ANILLOS


(2004)

Diversos autors

Editorial:
Martínez Roca (2004)

Col.lecció:
Prácticos

Núm:
---

Pàgines:
157


Mundos de fantasía  

Estava jo practicant el meu esport preferit, o sigui, fullejar llibres per una coneguda llibreria barcelonina, quan em vaig topar amb el títol Mundos de Fantasia. A la il.lustració de coberta resaltaven una sèrie de guerrers que recordaven a alguns personatges de El Senyor dels anells. Vaig pensar direcament en "Un altre llibre il.lustrat sobre la novel.la o les pel.lícules". Però el títol apareixia la paraula "Ulises" per el que els meus ulls van parar quiets un moment i van llegir-lo detingudament: Mundos de Fantasia, De Ulises a El Señor de los anillos. Un recorrido por la historia de la fantasía.

Ep! Això és una altra cosa. No és cap secret que quan et trobes quelcom que no busques, la satisfacció és inmensa, més inclús que si trobes que ja esperaves trobar. I ara estic més que content d'haver-me topat amb aquest assaig realitzat per Estudio Fénix

Mundos de Fantasia és un assaig sobre la fantasia, sobre els seus origens i sobre la seva evolució literària fins als nostres dies. Les influencies dels principals autors, els precedents... tot hi és encabit de manera ordenada i clara. L'objectiu principal de l'obra no és realitzar un estudi exhaustiu sobre el tema si no ordenar una mica els conceptes i ubicar-los en el seu lloc corresponent. Ideal tant per veterans com per persones que comencen a llegir literatura fantàstica. Els primers per que descobriran noves novel.les i sagues, així com tindran informació objectiva sobre algunes obres claus del gènere; els segons perquè entendran millor les fonts, els origens i quins subgèneres atacar primer.

L'estructura de l'assaig es compon de diverses parts, repartides cronològicament. Tenim els origens de la fantasia amb explicacions dels mites i llegendes de l'antiguitat. Es fa també un repàs dels cantars de gesta de l'Edat Mitjana i de les llegendes populars que desenbocaren en els contes de fades. També existeix un apartat titulat "Precursors" on es mostren les principals obres i autors que van influir posteriorment als escriptors de fantasia.

L'apartat de generes és un dels més ben aconseguits ja que divideix la producció literaria fantàstica en diferents subgèneres (Òbviament aquí tothom té la seva classificació propia però aquesta m'ha semblat més que interessant). Així s'analitzen les principals obres i autors de Fantasia Heròica, Èpica, juvenil, històrica, lírica, humor...

Acaba l'assaig fent un repàs a altres soports i mitjans en que la fantasia pot arribar al lector: El cinema, el còmic, els jocs, la música...

Només tinc bones paraules pels autors de l'assaig: Clar, concís i amè. A part dels articles, tenim petites biografies i recuadres que esquitxen els textos, així com il.lustracions que els acompanyen. Els textos són acurats i plens d'exemples i comparacions. Potser sí que hi ha llibres i sagues en que s'aprofundeix més que en altres però repeteixo que la idea de l'assaig no és fer una enciclopedia si no un acostament general a tot allò que té a veure amb la literatura fantàstica.

Tota una troballa que qualsevol afeccionat a la fantasia hauria de tenir a casa. Des d'aquí animo als nois de Estudio Fénix que continuin en aquesta lína. Potser ara toca un dedicat a la Ciencia Ficció?

 

Premis:

 

 

Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.
Podeu buscar el vostre llibre a: