El ocho
INTRIGA HISTÒRICA
 

EL OCHO
The eight
(1990)

Katherin Neville

Editorial:
Ediciones B (2001)

Col.lecció:
---

Núm:
---

Pàgines:
649

Altres edicions:

CATALÀ:
2002 Suma de letras catalana. Punt de lectura 24/1

1999 Ediciones B. proa Beta, 19

CASTELLÀ (Darreres):
2005 Zeta Bolsillo. Zeta policaca 290/1

2004 Byblos. Narrativa 290/2

2004 Planeta De Agostini. Misterios y enigmas de la historia

2001-->2003 Suma de letras. Punto de lectura 10/1

2000, 2001 Ediciones B. Grandes Best-sellers

2000 Ediciones B. Biblioteca de Bolsillo




 
 
El ocho

Aquesta novel.la és un intent lloable, però un pèl frustat d'intriga arqueològica. Katherin Neville ens presenta una novel.la molt adictiva que persegueix proporcionar una sorpresa darrera l'altre al lector, en un rerafons d'intriga constant.

La recreca d'un mític jocs d'escacs que conté una fòrmula de gran poder és la premisa inicial per que l'autora s'endinsi en una aventura desenvolupada en el moment present (començaments dels anys 70) i en la ressaca de la Revolució Francesa (finals del segle XVIII).

El tractament però és desigual. En la part narrada en primera persona, en el present, trobem que l'autora mareja al lector constantment, introduint conspiracions, secrets, assassinats i naturalment partides d'escacs sense arribar a conclusions que l'ubiquin en la història. En canvi, la part que transcorre en el passat està molt més ben construida i posseeix un caire més misteriós, fosc, radical. Però bona part de l'interès que desperta l'època radica en els personatges històrics que apareixen a la novel.la: Marat, Robespierre, Catalina la Gran, Napoleó... I això sembla més aviat un petit "parany" per enganxar al lector.

El Ocho vol acaparar massa: Intenta donar un visió de la història lligada al joc d'escacs de Montglane. Així doncs, barreja temes i personatges universals intentant lligar-los en una mena de joc mundial que s'ha estat jugant des de fa 1000 anys: Filòsofs grecs, civilitzacions mediterrànies, babilòniques, teories musicals, interessos geopolitics, dinasties... Tot això i més s'intenta lligar en la novel.la i el resultat és irregular: Intens, però amb massa pretensions. Neville dona pinzellades de tots aquest temes i no n'aprofundeix cap. A més la informació és tan aclaparadora que sovint el lector queda desorientat sense saber si els fets descrits tenen relació amb la història o són simplement notes d'ambientació.

L'autora també intenta representar una partida d'escacs en la vida dels personatges i el que podria ser una de les idees més bones de l'obra es queda en un intent doncs (encara que un sàpiga jugar a escacs) la comparació entre les peces dels escacs i els protagonistes és suplèrfua i enganyosa.

En definitiva: Una obra molt intensa i adictiva, més relaxada cap al final on concorden les vies obertes durant la mateixa però deixant un regust d'incomplet. Potser un final massa fàcil i directe per el que un s'espera amb un plantejament i un desenvolupament tan rebuscat.

 

Premis:

 

 

Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
 
    Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.
 
Podeu buscar el vostre llibre a: