Ciencia ficción
ASSAIG

CIENCIA FICCIÓN
Forrest J. Ackerman's world Science Fiction
(1997)

Forrest J. Ackerman

Editorial:
Evergreen (1998)

Col.lecció:
---

Núm:
---

Pàgines:
240


Ciencia ficción  

Forrest J. Ackerman és un freak de la ciència Ficció. Possiblement sigui un dels pioners en això de col.leccionar, llegir, opinar, criticar i promocionar aquest corrent literari. Amb aquest llibre ens presenta en una estructura particular, la seva concepció de la ciència Ficció, el que representa o ha representat per ell durant els darrers, posem, setanta anys pel capbaix.

Ciencia Ficción és un llibre divulgatiu, ple d'anècdotes de l'autor, doncs sembla ser que és tot un personatge dins el fandom americà. Però no passa d'aquí, el contingut és sovint esquemàtic i suplerflu i poques vegades aporta informació que no haguem trobat en altres lectures

El que sí aporta aquest volum és qualitat gràfica doncs totes i cadascuna de les 240 pàgines estan il.lustrades amb portades de revistes, de pel.lícules, fotografies de repartiments famosos, actors, rodatges, fotogrames... Una delicia.

Aquest fet és el que salva el volum, doncs les memòries d'Ackerman aviat poden resultar un pèl empalagoses i les seves opinions poc desenvolupades. En canvi, en l'aspecte gràfic, passar les pàgines deCiencia Ficción és un plaer.

L'autor estructura aquest volum en cinc parts diferenciades: La primera la dedica íntegrament al personatge més conegut de Mary Shelley: Frankenstein. És un bon punt d'inici perque per a molts aquesta és la primera novel.la escrita de ciència ficció (almenys amb cara i ulls). Informació dels rodatges, de les pel.lícules i una mica de les edicions i reedicions d'aquest clàssic.

Seguidament passa a repassar alguns dels autors clàssics de la CF (o pioners com en diu ell). Efectivament, alguns són grans autors, altres però només els coneix ell. No es que això sigui un problema, però aquí evidencia una subjectivitat que per una banda ens pot fer descobrir nous autors i tendències però per l'altra ens fa pensar si els seus gustos no són un pèl exèntrics. Per altra banda, la informació d'aquests autors és escassísima. Bàsicament es dedica a relatar de què anaven algunes de les seves millor obres.

La tercera part crec que és la millor: Ackerman fa un repàs a l'edat d'or de la CF americana analitzant les revistes Pulp que es publicaven llavors, un dels eixos fonamentals per promoure els autors de l'època. Les portades, magnífiques i imaginatives, d'aquestes revistes ja valen el preu (de segona mà) en que vaig comprar aquest llibre.

La penúltima part la dedica a la ciència ficció al cine: Les pel-ícules més recents com Contact o la saga d'Aliens quasi ni es comenta (Això sí, tenen fotos) mentre que es dedica més a analitzar els clàssics. Interessant per alguns anècdotes però el text segueix sense aprofundir en res en concret.

Finalment li toca el torn de les sèries de televisió dedicades a la CF. Un selecció curta i poc desenvolupada un altre cop però que pot donar una idea (molt general) de com la CF s'ha anat infiltrant en les nostres vides.

En general doncs un assaig molt personal sobre la ciència ficció del Segle XX que ens apropa més a la visió de conjunt però que li manca més informació. L'aspecte gràfic, li dóna un aire de coleccionisme preciós.

Premis:

 

 

Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.
Podeu buscar el vostre llibre a: